CDA Harderwijk-Hierden: Bewoners kunnen PMD niet scheiden, maar wel betalen!

Campagne nieuws -  Wat het CDA voorzag gebeurt nu ook. De invoering van dit niet doordachte nieuwe afvalbeleid levert een stroom klachten en vragen op van inwoners. Deze inwoners worden met een kluitje in het riet gestuurd. Conclusie: het nieuwe afvalsysteem is niet klaar en de inwoners van Harderwijk en Hierden zijn de dupe.

Veel meer betalen

De mooie campagne van het nieuwe afvalbeleid moet het verhullen. “U gaat anders betalen”. Nee, u gaat veel meer betalen, als we dit niet tegenhouden. Het CDA is al vanaf de start kritisch. Het CDA is voor het scheiden vooraf van PMD. Alleen zo groeit de bewustwording van goed scheiden en hebben inwoners ook regie op het aantal ledigingen en dus op hun uitgaven.
 
Geen afvalcoach
Het CDA heeft in 2020 al een amendement ingediend om geen afvalcoach te benoemen. Bewoners weten zelf heel goed hoe ze afval moeten scheiden. Daar hebben de bewoners geen coach voor nodig. Het CDA heeft ervoor gepleit om het bedrag dat daarmee gemoeid is (€50.000,-) te besteden aan inzamelpunten voor PMD bij wijkwinkelcentra. Het amendement werd helaas niet aangenomen.
 
Inzamelpunten voor PMD
Om inzamelpunten te creëren en dus de mogelijkheid te bieden om PMD vooraf te scheiden heeft het CDA met Harderwijk Anders een motie ingediend. Ook deze motie kreeg geen steun van de andere partijen in de raad. Dus afgewezen. Het CDA en HA zijn de enige partijen die voor vooraf scheiden van PMD zijn. Alle andere partijen willen dus nascheiding, met alle financiële gevolgen van dien voor de inwoners.
 
Een jaar uitstel
Omdat eind 2021 bleek dat de containers voor de binnenstad en de hoogbouw niet op tijd geleverd worden en er nog heel veel onduidelijkheden en vragen leven bij de inwoners heeft het CDA een motie ingediend om het nieuwe afvalinzamelsysteem een jaar uit te stellen. Eerder was er overigens sprake van om een proefhalfjaar in te stellen. Het jaar uitstel en het proefhalfjaar zijn beide van tafel geveegd.
 
Daltonstraat
Er is een mogelijkheid om het PMD te brengen naar het afvalstation in de Daltonstraat. Echter, dat is niet voor iedereen te doen. Voor bewoners zonder auto is dat geen optie. En als we massaal met de auto ons PMD naar de Daltonstraat brengen, is dat slecht voor het milieu en dat willen we juist verbeteren.
 
Zwerfafval
Als CDA zien zij de gevolgen van het gebrekkige nieuwe afvalinzamelsysteem al terug in de hoeveelheid zwerfafval. Omdat zij al meer dan een jaar elke maand op pad gaan om te ‘Sappen’ (Samen Afval Pakken), kunnen ze goed zien wat dit nieuwe beleid veroorzaakt. Een toename aan zwerfafval.
 
CDA afval
 
Klachten

Op dit moment zijn er zoveel vragen en klachten over de invoering van dit nieuwe afvalbeleid waardoor de telefoon bij de gemeente en Aconov roodgloeiend staat. Het CDA hoort van inwoners dat zij van het kastje naar de muur gestuurd worden, in de wacht staan of zich onheus bejegend voelen. Ze begrijpen dat de druk hoog is, maar het is belangrijk dat iedere inwoner met een vraag of klacht serieus genomen wordt. Het CDA wil deze vragen en klachten verzamelen en hier actie op ondernemen.
 
Wat kunnen inwoners doen?
Zoals inwoners kunnen lezen, is het CDA vanaf het begin voor het vooraf scheiden van PMD. Hun moties en amendementen om dit nieuwe beleid te wijzigen ten gunste van de inwoners zijn door de meerderheid van de gemeenteraad van tafel geveegd. Inwoners kunnen op 14, 15 en 16 maart 2022 hun stem laten horen en op het CDA stemmen. Zij zullen dan hun best doen een meerderheid voor hun plannen te krijgen, zodat er PMD-verzamelpunten bij wijkwinkelcentra komen en op termijn het PMD aan huis kan worden opgehaald.

Een stem op het CDA is een stem op vooraf scheiden van PMD!

100% lokaal