Burgemeester laat botter HK172 te water (video)

Met een soepele beweging van zijn duim heeft burgemeester Harm Jan van Schaik vrijdagmiddag het vlaggeschip van de Harderwijkse Botterstichting, de HK172, te water gelaten. 

De authentieke Zuiderzeebotter, gebouwd in 1899 op de werf van De Haas in Monnikendam, was deze winter toe aan een grondige opknapbeurt.

In twee en een halve maand is het schip in de botterloods naast de visafslag aan de Havendijk flink onderhanden genomen door zo’n twintig vrijwilligers, die in ploegjes van vijf man zeven dagdelen per week – dus bijna dagelijks – het schip weer vaarklaar gemaakt hebben.


 De HK172 – vroeger de MK131 uit Marken, was de eerste botter die de botterstichting in 1980 aankocht om zo het varend erfgoed van Harderwijk veilig te stellen. Het schip is de afgelopen decennia veelvuldig gebruikt voor het maken van dagtochten en nam ook deel aan onderlinge botter-zeilwedstrijden, waaronder de beruchte Oost- en Westwalwedstrijden op het IJsselmeer, het Markermeer en de Randmeren.

De tewaterlating van de schitterend opgeknapte botter vond plaats bij de Visafslag. Volgens voorzitter Fred Zoer van de botterstichting was het voor het eerst in zeventig jaar dat er op die plek weer een schip te water werd gelaten.

Midden vorige eeuw lag op de plek waar nu de visafslag staat een ‘kleine helling’ van ‘De Toekomst’, een hellingbaan met een loods waar de Harderwijker vissers vroeger hun boten repareerden en in- en uit het water haalden. Omdat er op diezelfde plek geen ruimte was voor een ouderwetse helling, wordt nu gebruik gemaakt van een stalen takelconstructie die met hydroliek de schepen moeiteloos in en uit water takelt.