‘Bruidsschat’ van 12,4 miljoen naar snelle woningbouw en duurzaamheid

Door Harry Schipper – De gemeente Harderwijk heeft vorig jaar 12,4 miljoen euro meer overgehouden dan er geld is uitgegeven, zo blijkt uit de zojuist opgemaakte gemeentelijke jaarrekening over 2021.

Van deze ‘bruidsschat’ van het vorige college van B en W stoppen de coalitiepartijen vijf miljoen in een fonds om in Harderwijk sneller huizen en appartementen te realiseren

Nog eens vijf miljoen euro komt in een fonds om Harderwijk en Hierden in een hoger tempo dan nu te verduurzamen. Deels wordt dat een revolterend fonds. Dat betekent dat het geld wat wordt gebruikt er na een tijdje weer in terugvloeit en dus telkens opnieuw ingezet kan worden. Het enorme miljoenen-overschot voor Harderwijk is grotendeels te danken aan een sterk positief resultaat van de gemeentelijke grondexploitatie. De gemeente verkocht vorig jaar maar liefst voor zo’n acht miljoen euro aan grond aan vooral bedrijven die zich vestigen op het bedrijventerrein Lorentz.

De kersverse wethouder van financiën Wilco Mazier presenteerde breed lachend de rooskleurige meevaller voor de gemeente. “Met dank aan het vorige college, die ons daarmee een mooie bruidsschat heeft meegegeven. Daarop kan de nieuwe coalitie goed op voortborduren”. Mazier kon verklappen dat de opstellers van het vorige week gepresenteerde coalitieakkoord al weet hadden van de forse meevaller. Het verklaart meteen de hoogte van bedrag waarmee zowel het woon- als duurzaamheidsfonds zijn gevuld.

Mazier kon met de gemeentelijke jaarrekening over het afgelopen jaar trots terugblikken op wat er in Harderwijk in die periode allemaal is gerealiseerd. Zo is de nieuwbouw van wijkcentrum De Roef al vrijwel gereed en is de nieuwbouw van zwembad De Sypel al aan het vorderen. Ook is er vorig jaar voor korfbalvereniging Unitas een nieuw gebouw met velden gerealiseerd, werd de omvangrijke verbouwing van het Stadsmuseum voltooid en werd ook het project De Wijde Wellen afgerond.

“Het vorige college heeft vorig jaar niet op haar handen gezeten”, concludeerde wethouder Mazier, die tot voor kort nog fractievoorzitter was van het CDA.