Brugklassers Morgen College krijgen muziekles op de Popschool

Het verplichte vak muziek voor alle eerstejaars op het Morgen College is in tijden niet zo leuk geweest. Dit jaar worden alle lessen gegeven op de Popschool in Harderwijk. Acht brugklassen gaan dit schooljaar hun eigen cd produceren, schrijven, inzingen, inspelen en opnemen. 

Aan het einde van het jaar, net voor de zomervakantie, presenteren ze deze cd tijdens een feestelijk momentje aan hun familie.

Nadat er net voor de zomervakantie een docent muziek vertrok en er niet zo snel iemand anders gevonden kon worden, vroeg het Morgen College de Popschool om hulp. Misschien hadden zij een docent voor een paar uur in de week. Maar de Popschool had andere ideeën en de school was bij het horen van die ideeën meteen enthousiast.

Tijdens de lessen in de Popschool leren de leerlingen alles over de verschillende muziekstijlen, wat helpt bij het verkennen van hun smaak. Daarna gaan ze in groepen nadenken over in welke stijl ze hun eigen muziek willen maken. Is de stijl of stroming gekozen, dan is het zoeken naar de juiste instrumenten, vocalen, beats of teksten.

In de weken daarop gaan de leerlingen bezig met het bouwen van de beats of het ritme en leren ze daarbij alles over het basisritme, een basisvaardigheid voor het vak muziek. Ook instrumenten als de gitaar en het keyboard komen aan bod. De leerlingen componeren, arrangeren, krijgen zangcoaching en nemen uiteindelijk, in les 24 het allerlaatste stukje van hun eigen cd op.

Een hele andere invulling van de muziekles dan hoe die een paar jaar geleden op veel scholen werd gegeven.

Daar leerde je een notenbalk in te vullen, hoe de samenstelling van een orkest er uit zag of over de ontwikkeling van de muziek door de jaren heen. 
Hoe zag uw muziekles er uit op de middelbare school?