Boerenmarkt hoort bij Hierden

Hoe is het gekomen? Die allereerste Hierdense Boerenmarkt in de zomer van 1987 is te danken aan Henk den Besten, bestuurslid van het eerste uur. 

Aanleiding tot het organiseren van de Boerenmarkt in Hierden was zijn bezoek aan de Boerenmarkt in Doornspijk die zomer daarvoor.

Samen met onder andere slager Jan van den Berg vroeg Den Besten de vergunningen aan voor een boerenmarkt in Hierden, waaraan de gemeente volop medewerking verleende. Hij benaderde zanger Koos Alberts, die kort daarvoor in Hierden was komen wonen. Zo was de hoofdact ook snel geregeld. 

Van kansspel tot debuut

Terugkijkend in de oude archieven komen de verhalen los bij de (oud) bestuursleden. Een brief van het gemeentebestuur uit 1988 over een ongeoorloofd kansspel tijdens de Boerenmarkt. Gelukkig bleek dit wel toelaatbaar en is nu het enveloppen trekken bij de kraam van Euodia niet meer weg te denken. Een krantenartikel over het debuut van de Tippezangers op de Boerenmarkt. Timmer (Piko), oud-bestuurslid Boerenmarkt en lid van de Tippezangers vanaf het eerste uur, vertelt hoe zenuwachtig ze waren. 

Dertig jaar geleden bestond de Boerenmarkt alleen nog maar uit het stukje Oude Zuiderzeestraatweg midden in het dorp.

Ondertussen is de markt uitgegroeid tot het gebied vanaf cafetaria De Admiraal tot midden in de Wouterskampen. Een kraam kostte destijds negentien gulden voor een hele dag. Nu betalen de ondernemers veertig euro. De glasgraveerder is iemand van het eerste uur en heeft elke prijsverhoging meegemaakt, net zoals de dorskar, het treintje en veel van de Hierdense verenigingen. 

Voor en door ondernemers

De Boerenmarkt is ooit voor en door ondernemers opgezet. Een ieder droeg zijn of haar steentje bij. Tegenwoordig wordt het meeste werk verzet door een kleine groep ondernemers samen met vrijwilligers. Diverse Hierdense verenigingen spekken op de Boerenmarkt hun verenigingskas door leuke activiteiten te bieden. De kerk zet alweer tien jaar haar deuren open tijdens de Boerenmarkt met een gevarieerd programma van orgelspel tot het optreden van diverse koren en muzikanten. Daarnaast bieden ze de oudere, minder mobiele inwoners van Hierden een gezellige maaltijd aan en organiseert de boerenmarktcommissie een rondrit voor hen. 

Zaklamp en papierprikker

Aan het einde van de Boerenmarkt worden de handen uit de mouwen gestoken om alles weer netjes opgeruimd te hebben voor de zondag. Tegenwoordig komen daar ook bladblazers en veegmachines aan te pas maar vroeger was er een ondernemer die met een zaklamp en papierprikker het hele terrein naliep zodat er geen papiertje of sigarettenpeuk meer te vinden was! 

Of de Boerenmarkt de veertig jaar gaat halen?

Zolang je mensen hebt die zich hiervoor in willen zetten, gaat het door. Daar zijn de (oud) bestuursleden het wel over eens. Kijkend naar de leeftijden van het huidige bestuur, van wie de jongste nog geen dertig is, zit dat wel goed. Inmiddels is de Boerenmarkt niet alleen voor de ondernemers, het is voor de gemeenschap van Hierden en de Boerenmarkt is uit die gemeenschap niet meer weg te denken.

Boerenmarkt 2016