Bijzondere biologieles op het Morgen College

Vandaag konden alle derdeklassers van het Morgen College (met het vak biologie in het pakket) op locatie de Sypel een hele interessante facultatieve les volgen bij meneer Bargeman. Hij verichtte sectie op een dode, jonge vos. De vos was aangereden, maar was nog gaaf genoeg om voor zo'n praktijkles te gebruiken. De klas zat vol geïnteresseerde leerlingen.

De les is facultatief, dat betekent dat leerlingen zelf mochten beslissen of ze er bij wilden zijn. 

"Ik wil leerlingen graag interesseren voor mijn vak en soms helpt een beetje 'griezelen' daar bij. Daarnaast hebben veel leerlingen nog nooit een beest(je) van binnen gezien. Ze zien alleen aangereden wild wat er niet gaaf uit ziet, of vlees bij de slager. Ik wil ze, met deze vos, laten zien dat onder zijn jasje ook spieren en botten zitten, eigenlijk net als bij ons."

"Zo'n les kun je niet verplichten. Sommige leerlingen kunnen daar gewoon niet tegen, krijgen er nachtmerries van. Daarnaast kan het zijn dat de vos teveel lijkt op een huisdier, dat leerlingen er achteraf moeite mee krijgen."

Meneer Bargeman is ervaringsdeskundige in het opzetten van dode dieren en wist dus goed hoe hij het lijf moest ontleden.

Hij vertelde over de functies van ledematen en organen. Alles wat er gebeurde, werd op een groot scherm nog eens extra vertoond, zodat iedereen het goed kon zien.

Leerlingen waren enthousiast. Natuurlijk is het soms wat griezelig en ook wel vies, maar ze vonden het voornamelijk heel interessant. "Ik zie dit als een kans ze wat te leren. Ze zitten niet zo graag met hun neus in de boeken, maar op deze manier, levensecht, leren ze ook veel."