Bijna koopzondag in Harderwijk

Het was de indieners bijna gelukt, een proef koopzondag op 3- en 24 december. De motie van de PvdA kreeg gisteravond tijdens de raadsvergadering dertien stemmen voor en dertien stemmen tegen. Omdat het een gelijke stand was, is de motie aangehouden tot de volgende raadsvergadering. 

Het front tegen koopzondagen in de raad had twee stemmen minder dan in vorige vergaderingen.

Dat kwam omdat de fractie van Gemeentebelang niet eensgezind was en omdat Bart Jonkman van de ChristenUnie gisteravond niet aanwezig was. Of het de volgende raadsvergadering weer zo nipt wordt, is niet te zeggen.
                                                       Lees ook: Gemeentebelang reageert op stemgedrag partijgenoot. 

De koopzondag is een eeuwige discussie in politiek Harderwijk. Veel ondernemers in de binnenstad (met name de grote ketens) zijn voor, terwijl de kleinere ondernemer veelal tegen is. De raad is al net zo verdeeld. De kans is groot dat de koopzondagdiscussie pas anders uitpakt na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018.

De PvdA noemde als redenen voor het indienen van de motie de teruglopende omzet van de Harderwijker winkeliers en de afnemende bezoekersaantallen in de binnenstad.

Ook de brandbrief van de brancheorganisatie Detailhandel Nederland aan alle gemeenten in Nederland om op zondag 24 december een koopzondag toe te staan, werd er bij gehaald.
De volgende raadsvergadering is op 2 november 2017.