Bibliotheek Noordwest Veluwe dementievriendelijke organisatie

Als een van de eerste Bibliotheken in Nederland, mag Bibliotheek Noordwest Veluwe zich voortaan ‘dementievriendelijk’ noemen. Afgelopen maandag ontving Bibliotheek Noordwest Veluwe uit handen van Jos van der Deure, vrijwillig trainer bij Samendementievriendelijk.nl, het certificaat ‘Dementievriendelijke Organisatie’.

Medewerkers en vrijwilligers hebben de afgelopen weken een praktische training op locatie gevolgd, waarbij veel aandacht is besteed aan het herkennen van mensen met dementie en hoe passend te handelen in praktijksituaties. 

Claudia Toele, manager vestigingen: “Voor ons als Bibliotheek was het een logische keuze om deze training te willen volgen. Met de vergrijzing in de samenleving krijgen wij er binnen de muren van onze vestigingen steeds vaker mee te maken. Nu weten onze medewerkers hier beter mee om te gaan. Makkelijk voor hen en belangrijk voor de mensen die aan deze vreselijke ziekte lijden.”

In Nederland lijden circa 270.000 mensen aan een vorm van dementie. In steeds meer gemeentes wordt bewuster omgegaan met deze kwetsbare groep mensen in de samenleving. Bibliotheek Noordwest Veluwe hoopt met deze stap andere instellingen en bedrijven in Putten, Ermelo, Harderwijk, Elspeet en Nunspeet te stimuleren om ook ‘dementievriendelijk’ te worden.