Bewoners Stichting Noah mogen voorlopig blijven

Het college van burgemeester en wethouders heeft in een brief naar de gemeenteraadsleden uitgelegd waarom ze de subsidierelatie met Stichting Noah niet heeft doorgezet, wat heeft geleid tot het beëindigen van de stichting, begin deze maand. In die brief verzekeren ze de raadsleden dat voor de bewoners van de stichting goed gezorgd wordt. 

1 maart 2017 is de subsidieperiode voor Stichting Noah afgelopen

“Op 1 maart 2017 is de subsidieperiode voor Stichting Noah afgelopen voor de gemeente Harderwijk, voor de gemeente Ermelo liep de periode iets anders. Omdat de gemeenten Ermelo en Harderwijk onvoldoende vertrouwen hadden in de bestaande situatie, is geen hernieuwde subsidie toegekend”, aldus het college richting de raad.

Om uit te leggen waarom het college tot deze keuze is gekomen, gaat ze een stukje terug in de tijd.

“Rond de zomer 2016 is, samen met de stichting, een proces in gang gezet om te komen tot structurele borging van de voorziening. Inhoudelijk was er overeenstemming rond december 2016. Op dat moment werden wij verrast door een actie van initiatiefnemer van Noah, de heer P. de Graaf, die eigenhandig het zittende bestuur naar huis heeft gestuurd en ‘eigen bestuursleden’ heeft geïnstalleerd, inclusief zichzelf.”

Het college zegt dat ze voortdurend contact probeerde te onderhouden met de stichting en dat er verschillende gesprekken zijn geweest met de voorzitter, maar dat het niet gelukt is om op een lijn te komen. “Noah opteerde zelf een organisatie met professionals te worden, met onder andere meneer de Graaf. De gemeenten Harderwijk en Ermelo opteerden voor een verbinding van de vrijwilligersorganisatie Noah met de professionele organisatie Stichting Ontmoeting.”

Omdat de gemeenten en Stichting Noah er samen niet uit kwamen, heeft de stichting begin oktober de sleutel van de huizen ingeleverd bij Uwoon en heeft Stichting Ontmoeting de huur en daarmee de ondersteuning van de aanwezige bewoners, overgenomen.

Dat doet de Ontmoeting met hulp van Talenthouse, omdat er ook drie jongeren in de huizen wonen en Stimenz. Met de gemeenten Harderwijk en Ermelo is afgesproken dat ze dit in elk geval tot begin november doen. “In die tijd zal overleg plaatsvinden en een keuze gemaakt moeten worden voor het vervolg. Het bestuur van Stichting Noah houdt contact met de gemeenten af, waardoor het moeilijk is om op dit moment aan te geven wat daar de feitelijke stand van zaken is.  Wel heeft Stichting Noah via de sociale media laten weten dat zij gestopt is.”
Beide gemeenten zien de noodzaak in van een voorziening als Stichting Noah en gaan zich de komende weken beraden op hoe nu verder.
Voor nu gaat Stichting Ontmoeting de bewoners begeleiden, maar ook screenen op juiste plaatsing en tijdelijke woonkans. “Wij hopen binnen vier weken een voorstel voor het vervolg te kunnen doen. Voor nu willen we zo zorgvuldig mogelijk met de huidige bewoners omgaan. In de komende periode zal de voorziening voor hen in de lucht worden gehouden”, aldus het college. Â