Bestuur pleit voor behoud theater

Deze week vergaderen de politieke partijen over het collegevoorstel, dat 19 januari in de commissie komt en 3 februari in de raad.
Of er dan al knopen worden doorgehakt, valt nog te bezien…

Het stichtingsbestuur van Estrado, Catharinakapel en Theater Harderwijk heeft in een lange brief de gemeenteraad opgeroepen niet in te stemmen met het vorige maand genomen collegebesluit over de toekomst van de podiumkunsten in Harderwijk.

Ze zijn teleurgesteld en verbaasd. Vooral over het feit dat burgemeester en wethouders voorstellen om Theater Harderwijk niet langer meer te subsidiëren.

In plaats daarvan willen B&W liever een theater in de binnenstad. Ze hebben daarbij hun oog laten vallen op het gebouw van de bibliotheek in de Academiestraat.  Dat gebouw komt dit jaar leeg, omdat de bibliotheek dit jaar verhuist naar het stadhuis. Om erachter te komen of (en voor hoeveel geld) de bieb geschikt is te maken als theater met driehonderd stoelen, stelt het college een nieuw, veertig mille kostend onderzoek voor.

Stichtingsvoorzitter Jan van Walsum weet nu al: “Het kan logistiek niet eens op die plek. Bovendien hangt aan het geschikt maken van de oude bieb, of een ander gebouw tot een nieuw theater al gauw een prijskaartje van tussen de vier en zestien miljoen euro. “Wij hebben een veel goedkoper plan”, wijst hij naar het alweer anderhalf jaar oude plan om het theater voor maximaal drie miljoen te moderniseren en te verbouwen tot drie zalen.

Van Walsum en de andere bestuurs- en directieleden van Stichting Podia Harderwijk storen zich er vooral aan dat ‘de subsidie die nu naar het theater gaat, straks naar andere instellingen gaat’. Hij doelt daarmee op de zogeheten Stad-als-Podium-connectie: elf culturele organisaties uit Harderwijk en daarbuiten, waaronder de organisatoren van LalaLand en het Blije Bietjes festival.

Hij verwijt cultuurwethouder Gert Jan van Noort ‘met twee maten’ te meten en een vorig jaar aangenomen motie van de gemeenteraad te negeren. In die motie vroeg de raad het college om een plan te maken met daarin zowel plek en geld voor podiumkunsten in de binnenstad, als voor het bestaande theater.

De Stichting Podia Harderwijk vraagt de raad nu om andere keuzes te maken en in elk geval de subsidie voor het theater niet in te trekken. Kies voor de combinatie van Stad als Podium én het bestaande theater, dus ‘en-en’, zo pleit het bestuur. “Dat is goed voor het vestigingsklimaat van Harderwijk én voor de inwoners die graag naar voorstellingen met grote namen gaan en dan liever in Harderwijk gaan dan naar Zwolle of Amersfoort te moeten.”