Basisklas toneel voor 8 tot 11 jarigen

Door Lex Schuijl - Sinds jaar en dag verzorgt Cultuurkust toneellessen, maar ook veel andere lessen in de kunsten in het Klooster. 

Nieuw in Drielanden zijn de toneellessen voor 8 – 11 jarigen. Voor kinderen die graag het toneel op gaan om zich tot een echte acteur te scholen, is dit een grote kans.

Lef en improvisatie
Op woensdag 24 januari 2018 start de nieuwe cursus Toneel-Basisklas in De Bogen in de wijk Drielanden. Dit is een gevarieerde cursus waarin de ontwikkeling van de fantasie en creativiteit centraal staan, zoals podiumpresentatie, expressie en verhalen bedenken.
Docent Bas Grömmel leert de kinderen hier alles over toneelspelen en theater maken. Hoe verzin je zelf een rol, wat kan er allemaal op het toneel gebeuren en wat voor kostuum past daarbij?

Grömmel wijst wel op een paar zaken waar kinderen aan moeten denken. “Op het toneel moet je ook niet angstig zijn, maar duidelijk spreken en jezelf zijn. Belangrijk is om te durven bewegen en kunnen uitbeelden wat je bedoelt. Tijdens deze cursus leer je improviseren, hoe je een toneelscène bedenkt en uitvoert. We doen steeds weer iets nieuws. Zo ontdek je wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Aan het einde van de cursus werken we toe naar een voorstelling voor ouders, familie en vrienden. Daarin kun je laten zien wat je allemaal hebt geleerd!”
 
Bezieling
Grömmel is na zijn afstuderen als docent drama aan de toneelschool Arnhem, in 2008 als docent bij Cultuurkust (voorheen ’t klooster) aan het werk gegaan. “Ik werk voornamelijk voor en met jeugd en verzorg drama/toneel lessen voor kinderen vanaf 4 jaar. Verder geef ik acteerlessen en theatersport aan volwassenen. Daarbij ben ik acteur voor jeugdtheatervoorstellingen.

Ik geef graag lessen aan kinderen met een hoop spelplezier en fantasie, dat is de basis om actief van theaterspelen te genieten.
Toneelspelen is meer dan alleen wat er in en om het hoofd gebeurt, spelen doe je met je hele fysiek, energie en wezen. Je moet lef hebben, durven falen, ‘out of the box’ denken, dat hoop ik de kinderen mee te geven. Maar de basis is dat je het met veel plezier doet, dat is het belangrijkste,” aldus een enthousiaste Grömmel.
 
Startdatum is woensdag 24 januari 2018 van 17.15 – 18.30 uur in De Bogen, Triasplein 11.
Informatie www.cultuurkust.nl/cursussen

Toneel op basisschool de Bogen Drielanden groep 3