B en W van Harderwijk niet bereid tot terugstorten ongebruikt parkeertegoed

Door Harry Schipper – Een eerste poging van fractievoorzitter Henk Vermeer van Harderwijk Anders om de gemeentelijke regeling om het parkeren voor bezoekers van binnenstadbewoners eerlijker en klantvriendelijker te maken, is faliekant mislukt.

B en W van Harderwijk willen vooralsnog niet tornen aan de regeling, waarbij binnenstadbewoners voor 25 euro vijftig uur parkeren kunnen inkopen, maar waarbij het niet benutte saldo op 31 december van elk jaar komt te vervallen

Vermeer vindt dat oneerlijk en klantonvriendelijk dat de binnenstadbewoners de niet benutte parkeeruren waarvoor ze wél hebben betaald aan het einde van elk jaar kwijt zijn. In een brief aan het college van B en W vraagt hij daarom of dat niet anders kan.

B en W vinden de regeling zelf niet klantonvriendelijk of oneerlijk. Ze wijzen Vermeer erop dat de gemeenteraad eind 2018 er zelf mee heeft ingestemd, toen de regeling als onderdeel van de verdere digitaliseringsopgave van alle parkeerproducten ter besluitvorming aan de raad werd voorgelegd. Bovendien stemt de raad jaarlijks in met de verordening parkeerbelasting, waarin de regeling ook expliciet staat omschreven.

Als argument om de regeling niet aan te passen wijzen B en W ook op een informatiebrief die alle bewoners uit de binnenstad op 5 februari vorig jaar hebben ontvangen. “Hierin staat uitgelegd hoe de regeling aangevraagd kan worden , hoe deze werkt, wat de jaarlijkse kosten zijn en dat eventueel resterend tegoed aan het einde elk kalenderjaar vervalt”.

Helemaal met lege handen komt de voorman van Harderwijk Anders niet te staan, want in hun antwoord laten ze Vermeer weten dat ‘dit jaar wordt gestart met het opstellen van een zogeheten parkeervisie’. B en W willen de raad daarbij betrekken en de parkeerregeling hier ook onderdeel van uit laten maken. Als die parkeervisie er eenmaal ligt en verder is uitgewerkt ‘kunnen de regels omtrent eventuele restitutie van parkeertegoed aan het einde van elk kalenderjaar worden gewijzigd’.