Aandacht voor dementie tijdens Conferentieweek

Dementie is volksziekte nummer 1. Maar de maatschappij is nog te weinig ingesteld op dementie. Daarom vindt in Harderwijk van vrijdag 21 tot en met vrijdag 28 september de Conferentieweek over dementie plaats. 

Het is een samenwerking van Alzheimer Café, Bibliotheek Noordwest-Veluwe, Cultuurkust, Het Filmhuis, Gemeente Harderwijk, Theater Harderwijk, Top voor dementie en ZorgDat.

De Conferentieweek over dementie Harderwijk is bedoeld voor alle Harderwijkers en Hierdenaren met interesse in dit onderwerp.

Zowel (beginnende) patiënten, mantelzorgers en professioneel betrokkenen als overige geïnteresseerden. “Iedereen is welkom bij de activiteiten”, aldus initiatiefnemer Jack van Zundert, voormalig raadslid en medewerker van de Bibliotheek Noordwest Veluwe. Voorafgaand aan de Conferentieweek is er op maandag 17 september een Alzheimer Café met een muzikaal optreden van Guus Bok. Tijdens de diverse evenementen is het Alzheimer Café aanwezig met een informatiestand.

De hele week vinden op allerlei plekken in de stad diverse activiteiten plaats.

De Conferentieweek begint 21 september in het Huis van de Stad met de opening van een foto-expositie. Burgemeester Harm-Jan van Schaik verzorgt de opening, stadsdichter Wietse Hummel draagt een gedicht voor over de Conferentieweek. De expositie reist van zondag tot donderdag door de stad. Zondag 23 september vertoont HK13 de documentaire ‘Dementie en wat nu’ van Evert Blijsie.
 
Maandagavond 24 en dinsdagmiddag 25 september draait Filmhuis Harderwijk in de Catharinakapel de film ‘Robot en Frank’, over een zestiger met beginnende dementie. Zijn zoon geeft hem een robot, waarmee Frank een onwaarschijnlijke vriendschap aangaat. Dinsdagavond 25 september vindt in Theater Harderwijk ‘Top voor dementie’ plaats. Deze avond krijgen geïnteresseerden informatie over dementie en handvatten voor het omgaan met mensen met dementie. Woensdag 26 september maken ZorgDat en Cultuurkust in verzorgingshuizen en wijkontmoetingscentra muziek met mensen met dementie. En donderdagmiddag leest Mark Haayema voor uit zijn kinderboek ‘Oma mag ik mijn pop terug?’; de locatie wordt nog bekend gemaakt.

Vrijdag 28 september, is er in de raadzaal van het Huis van de Stad een vraaggesprek met Heleen van Royen.

Daarbij worden fragmenten getoond van haar documentaire ‘Het doet zo zeer’ over de ziekte van haar moeder.
 
Harderwijk dementievriendelijk
Na de Conferentieweek gaat de werkgroep Dementievriendelijk Harderwijk verder met haar onderzoek naar de behoeften die leven in Harderwijk. Hieraan doen mee: Gemeente Harderwijk, ZorgDat, Icare, Zorggroep Noordwest-Veluwe, Alzheimer Café Harderwijk, Bilan coaching & training, een betrokken burger en een afgevaardigde van de huisartsen (POH).

Jack van Zundert: “Vragen die aan de orde komen zijn: Hoe kunnen mensen met dementie werkelijk langer meedoen? En hoe voorkom je overbelasting bij mensen om hen heen: partners en mantelzorgers? De samenwerking is heel belangrijk, want die vergroot het bereik om dementie onder de aandacht te houden. Samen komen we tot goede oplossingen. Harderwijk wil dementievriendelijk zijn. Ook inwoners hebben daarbij een rol. Vermoed je dat iemand uit je omgeving beginnende dementie heeft en dat die persoon hulp nodig heeft? Meld dit dan. Bij de Gemeente en huisartsenpraktijken zijn signaleringskaarten verkrijgbaar.”