Aaltjesdagen Festival Harderwijk, 7 tot en met 9 juni: Bruisend programma met muziek, sport, kunst en ambacht

De binnenstad van Harderwijk is van vrijdag 7 tot en met zondag 9 juni het toneel van Aaltjesdagen Festival Harderwijk. Het programma is ronduit spectaculair, met een bruisende mix van muziek, kunst sport en ambacht. Van Hollandse Avond en Happie Heppie tot braderie en salsafeest. 

De Hollandse Avond luidt het festival op vrijdagavond 7 juni in, met optredens van Q-music the Party (Het Foute Uur) en zangeres Samantha Steenwijk, bekend van haar deelname aan Bloed, Zweet en Tranen (2013) en was in in 2018 finalist van The Voice of Holland.

Bomvol zaterdagprogramma
Zaterdag 8 juni puilt het programma uit van de festiviteiten. Door de hele stad is van alles te doen. Natuurlijk veel muziek. Op de Markt presenteert de popschool zich. ’s Avonds is hier Harderwijk Live!, met optredens van DJ. Mr. Marvin en Jackfire. De Stille Wei is van vrijdag tot en met zondag het decor van het foodfestival Happie Heppie, met op alle dagen optredens van tal van bands. En in het Hortuspark is het alweer voor het derde jaar een groot openlucht salsafeest.
 
Op het Strandeiland kunnen bezoekers meedoen met of kijken naar watersporten, bootcamps en meer. Kinderen kunnen naar het Back to Nature Festival in het Hortuspark, met onder meer clown Juju, poppentheater, springkussens, een dansworkshop en Indische cupcakes maken.
 
Tijdens de Aaltjesdagen organiseren Stichting Life Goals Nederland en Veluwe Games al vijf jaar op rij een sportfestival voor mensen uit de maatschappelijke opvang en bezoekers van de Aaltjesdagen. Met als doel om mensen in beweging te brengen en mensen het plezier van sporten te laten ervaren. Liefst 40 4x4 straatvoetbalteams uit heel Nederland spelen een competitieronde van de Dutch Street Cup, de straatvoetbalcompetitie voor mensen uit de maatschappelijke opvang.

Op deze groots opgezette sportmarkt presenteren zich lokale sportverenigingen en zijn er gratis activiteiten. Zoals kickboksen, een fitheidstest, tafeltennis, Oudhollandse spellen, een reuze-damspel, challenges en een bootcamp. Op het podium zijn er een workshop Hiphopdans, een boksbootcamp en een beatboxoptreden. Er is ook een open podium. 

Voor ouderen is er dit jaar voor het eerst ‘U in Beweging’. Met fittest en sport, maar zeker ook voor de gezelligheid. 

Aan de Strandhaven zijn er de Sloepenroeiwedstrijd en de Badeendenrace, waarvan de opbrengst naar drie goede doelen gaat. In het Plantagepark geeft GV Sparta demonstraties en workshops trampolinespringen. Dit team wil naar de Jeugd WK. Tijdens Kunst in het Park presenteren zich fotografen, schilders, beeldhouwers en sieraadkunstenaars.
 
Liefhebbers van traditie en ambacht halen hun hart op bij de shantykoren, bottervaren en oude ambachten. Bij Palingrokerij & Vishandel Dries van den Berg worden haring en paling gerookt. Om 14 uur wordt hier het levensgrote bronzen beeld van de palingeter onthuld. Op het water bij Veluvia en de Visafslag zijn vanaf een botter optredens van de 4tuoze Matroze.
 
Molen De Hoop en de Vischpoort zijn te bezichtigen. Ook een stadsrondleiding is mogelijk. En natuurlijk zijn het Stadsmuseum en het Marius van Dokkum Museum open. De weekmarkt is er voor de gelegenheid tot 14.30 uur, mét leuke activiteiten. En natuurlijk de drukbezochte braderie op de boulevard, ook dit jaar weer op zaterdag én zondag.
 
Lazy Sunday
Op de afsluitende zondag is het Lazy Sunday op het Strandeiland. Dat betekent: leuke spelletjes doen met je vrienden of familie. Doe mee aan een workshop Tai-Chi Tao en aan een mindwalk, een meditatieve wandeling. In de binnenstad is het koopzondag. Er is straattheater. Bezoek de braderie op de boulevard en Happie Heppie op de Stille Wei. Nog één dagje genieten.
 
Aaltjesdagen
Aaltjesdag begon in 1983 als feest ter gelegenheid van de opening van de boulevard. Het is daarmee het langslopende jaarlijks terugkerende feest van de Veluwe. De naam verwijst niet naar de aal (paling), maar naar Aaltje, de beschermvrouwe van de Harderwijkse vissers. Tijdens de Aaltjesdagen wordt ook de erepenning uitgereikt aan iemand die zich op uitzonderlijke wijze heeft ingezet voor de stad en voor het toerisme van Harderwijk. De uitreiking is zaterdag 7 juli om 20 uur op de Markt.
 
Jaarlijks bezoeken circa 50.000 mensen de Aaltjesdagen. Bezoekers wordt aangeraden zo mogelijk te komen met de fiets of het openbaar vervoer. Dit voorkomt lang zoeken naar een parkeerplaats.

Volledige programma

Suz&Zo
Klaassen Bedrijfstextiel
Da Gabriele
De Hypotheker
Index Software
De Hypotheekshop
Midden Nederland Makelaars
Randmeer Makelaars
iQOUNT
MultiCopy