60-jarig bruidspaar Schipper-Plaatsman

Andries Schipper (Meppel, 1930) en Thea Schipper-Plaatsman (Wolvega, 1932) vieren 4 juni 2017 hun 60-jarig diamanten huwelijksjubileum. 

Ouders van twee zoons en twee dochters: Harry (1959), Lida (1961), Bea (1963) en Cor (1964), opa en oma van negen kleinkinderen en overgrootouders van twee achterkleinkinderen

Andries Schipper trad in 1952 in dienst bij de Nederlandse Spoorwegen. 

Na zijn dienstplicht te hebben vervuld bij de Koninklijke Marine, waar hij als machinist naar West-Indië voer op ’s Neerlands enige vliegdekschip ooit, de Karel Doorman, trad Andries Schipper in 1952 in dienst bij de Nederlandse Spoorwegen als leerling-machinist.

Nederland treinde toen nog voornamelijk met stoomtreinen, maar dat veranderde snel met de komst van diesellocomotieven en de elektrificatie van het spoor. Als machinist met standplaats Amersfoort bestuurde hij het grootste deel van zijn leven – tot aan zijn pensioen in 1990 - Intercity’s naar Leeuwarden, Groningen, Enschede, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam.

Thea Plaatsman volgde in 1956 en 1957 met succes de opleidingen verpleegkundige en kraamverpleegster bij het  Diaconessenziekenhuis in Meppel. Ze paste in haar vrije tijd op de kinderen van een oudere broer van Andries. Zo leerden zij elkaar kennen en werden verliefd op elkaar. Toen beiden de verloving bekendmaakten, werd Thea door het ziekenhuis gedwongen ontslag te nemen, nu ondenkbaar, maar destijds de regel als vrouwen gingen trouwen. Ze kon gelukkig meteen aan de slag als wijkverpleegster.

Na hun huwelijk op 4 juni 1957 in Wolvega verhuisde het echtpaar naar de Westsingel in Amersfoort.

Daar, twee huizen naast de Onze Lieve Vrouwetoren - de ‘Lange Jan’ – werd hun eerste zoon Harry geboren. Nadat ook de eerste dochter Lida daar werd geboren, verhuisde het jonge gezin naar het enkele kilometers verderop gelegen Hamersveld, dat nu Leusden-Centrum heet. In de Prunuslaan had NS voor haar personeel huurwoningen geregeld en woonden de Schippertjes tussen allemaal andere machinisten en conducteurs.

Na de geboorte van de jongste dochter Bea en zoon Cor verhuisde het gezin terug naar Amersfoort. Eerst naar de Govert Flinckstraat en in 1972 werd een groot herenhuis in de Schimmelpenninckstraat betrokken. Andries was daar de eerste jaren druk met de renovatie van de woning, die daarvoor dienst had gedaan als boekbinderij.

Hun kinderen waren voor hen het allerbelangrijkst.

Om leuke uitstapjes en buitenlandse  vakanties mogelijk te maken hielden Andries en Thea in hun vrije tijd een flink aantal horecagelegenheden in de Amersfoortse binnenstad schoon.

Nadat de kinderen voor hun studies en latere beroepen uitzwermden naar Harderwijk, Hendrik Ido-Ambacht en Enschede bleef het echtpaar nog lang in het grote herenhuis wonen. Toen Andries met pensioen ging werden ze actief in het verenigingsleven: volksdansen bij de Drentse vereniging  en ze bezochten geregeld de gezelligheidsavonden van de lokale afdeling van de Bond van Gepensioneerd Vervoerspersoneel,  waarvoor ze ook bijna alle zieke leden met een bezoek en een bloemetje vereerden.  Ze maakten lange vakanties – soms maanden achtereen - met hun Eriba-caravan (het ‘Eitje’), meestal in Frankrijk.

Totdat in 2014 bij Thea Alzheimer en vasculaire dementie werd geconstateerd.

Thea werd opgenomen, eerst in het Nijkerkse verzorgingstehuis Zilverschoon, dat nu De Pol heet. Toen er na een jaar een plekje vrijkwam in Weideheem in Harderwijk, verhuisde Thea daar naartoe. Andries volgde en betrok daar een aanleunwoning.

In Harderwijk wonen de gezinnen van oudste zoon Harry en oudste dochter Lida, die zo mooi een oogje in het zeil konden houden en regelmatig hun ouders komen bezoeken.

Andries haalt tweemaal daags zijn rolstoel-gebonden vrouw op van de gesloten afdeling De Beuk . Samen maken ze vaak een kleine wandeling door Stadsweiden. Steeds minder vaak, want de rolstoel is – zeker voor iemand die al bijna 87 is - eigenlijk veel te zwaar om te duwen. Daarom zitten ze ook vaak thuis aan de Drift 8. Het liefst in het zonnetje buiten…

Bruidspaar Schipper 60 jaar getrouwd