15 Leerlingen leren houtvak in de praktijk

De Ermelose Houthandel Albert van der Horst en het Harderwijker Morgencollege hebben in mei samengewerkt in een intensief leerproject. 

Daarbij kregen 15 leerlingen van dit college de gelegenheid om drie weken lang kennis te maken met het echte bedrijfsleven.

Het project startte direct na Pinksteren en is op vrijdag 8 juni afgesloten met de uitreiking van een deelnamecertificaat en een bescheiden feestje. Alleen de leerlingen die goed hun best deden en initiatief toonden kregen dit papier uitgereikt.
 
Het project geschiedde in het kader van het 10-jarig bestaan van deze houthandel. Directeur en eigenaar Albert van der Horst wilde geen commerciële reclamecampagne om dit feit te vieren, maar koos voor een maatschappelijke aanpak. Het Morgencollege wilde daar graag zijn bijdrage aan leveren. Projectleider en docent Hans Beek: ‘Een heel goede gelegenheid voor onze leerlingen om ervaring op te doen met het echte werk in het bedrijfsleven.’ 

Kapschuur

De opdracht die de leerlingen kregen, was de herinrichting van een demonstratieterrein van de houthandel, waarbij de grootste uitdaging de bouw van een flinke kapschuur was. In eerste instantie leek het te gaan om een eenvoudig bouwpakket, maar de praktijk leerde anders. Van sommige onderdelen waren er te veel, van andere juist weer te weinig. Dat vroeg het nodige van de creativiteit van studenten en stagebegeleiders van zowel de houthandel als het Morgencollege. Maar onder leiding van de stagebegeleiders van de houthandel (Albert van der Horst en John van Rijn) en het Morgencollege (docent Hans Beek en stagebegeleider Johnny van Buerink) kwam het werk op tijd gereed. De leerlingen zijn zo enthousiast, dat ze na de projectperiode nog een weekje doorgaan met de bouw van andere zaken op het terrein. 

Praktijk

Het Morgencollege heeft ongeveer 800 leerlingen in de leeftijd van 12 tot 16 jaar. De leerlingen die bij Albert van der Horst werkten, zijn van de zogenaamde IBO-groep (Installeren, Bouwen en Ontwerpen). Daartoe behoren ook timmerwerkzaamheden en omgaan met hout. Albert van der Horst: ‘Wij vinden samenwerking met scholen heel belangrijk; regelmatig hebben wij stagiairs. In de praktijk blijkt dat het voor scholen moeilijk is om aan stageplaatsen te komen. Ondanks alle drukte hier in het bedrijf, hebben we toch de tijd gevonden om deze enthousiaste studenten te begeleiden’.
 
Van het gehele project is een drietal korte documentaires te zien op de Facebookpagina van Houthandel Albert van der Horst.

Samenwerkingsproject Houthandel Albert van der Horst en het MorgenCollege
 

Houthandel en Machinale houtbewerking Albert van der Horst Ermelo

Adresgegevens

Rodeschuurderwegje 18
3853 LS Ermelo

Telefoon

T. 0341-552174

Openingstijden

Ma 7.30 - 17.30 uur
Di 7.30 - 17.30 uur
Wo 7.30 - 17.30 uur
Do 7.30 - 17.30 uur
Vr 7.30 - 17.30 uur
Za 7.30 - 12.00 uur
Zo Gesloten
Meer info