Op zaterdag 24 november vinden tal van activiteiten plaats op het Bouw & Infra Park aan de Ceintuurbaan. Aanleiding is dat het een eeuw geleden is dat de bewoners van het daar gevestigde Belgenkamp vertrokken. De Eerste Wereldoorlog was afgelopen en men ging terug naar huis. Dit feit wordt gevierd met een feestelijk programma dat vrij toegankelijk is.

Cabaretgroep BOdT zet de schijnwerper op Harderwijk ten tijde van de Eerste Wereldoorlog in het programma ‘Wij zijn neutraal’.

Acteurs en zangers van het Podiumspektakel Harderwijk brengen fragmenten uit de megaproductie van vorig jaar ten gehore, die betrekking hebben op het Belgenkamp. Zangeres Laura van der Linde en haar muzikanten verzorgen een wervelend programma van Belgische liedjes die in Nederland de hitlijsten haalden.
 
De Vlaamse Magda Vereecken laat foto’s zien die haar grootvader als kampbewoner maakte. Ze tonen beelden van het begin van de oorlog rond Antwerpen, van de vlucht naar Nederland en van het dagelijks leven in het Belgenkamp. De Harderwijker historicus Liek Mulder vertelt aan de hand van foto’s uit het archief van het Stadsmuseum de geschiedenis van het kamp.

Toen de Belgen naar huis waren vertrokken werden in het kamp vluchtelingen uit heel Europa opgevangen.

Jan Klein, ereburger van Harderwijk, vertelt over dit ‘aanspoelend wrakhout van de oorlog’. Al deze programmaonderdelen zijn drie keer te zien: om 14.00 uur, om 14.45 uur en om 15.30 uur. Mogelijkheden volop om deel te nemen. De stadsomroeper van Harderwijk wijst bezoekers de weg.
 
Wie wel eens op de foto wil in een Nederlands of Belgisch uniform uit de Eerste Wereldoorlog krijgt nu die kans. Stadsfotograaf Anneke Immink staat van 14.00 tot 16.00 uur klaar voor deze fotoshoot. Voor de liefhebbers begint om 15.30 uur een quiz over België en de Belgen. Deelnemers kunnen zich tot uiterlijk vrijdag nog aanmelden via [email protected]. Op het Bouw & Infra Park staat een foodtruck met Belgische specialiteiten. Natuurlijk zijn er Vlaamse frieten met bijzondere sausen.

In het Stadsmuseum Harderwijk zijn in de Belgenbarak op de eerste verdieping tekeningen en andere voorwerpen te zien die door kampbewoners zijn gemaakt.

In deze barak is een prachtige maquette van het Belgenkamp te zien. Komende zaterdagmiddag is een gids aanwezig die uitleg geeft. Het museum is niet gratis toegankelijk.
 
Enkele honderden bewoners zijn tijdens de oorlog in het kamp overleden ten gevolge van de toen in heel Europa heersende Spaanse griepepidemie. Zij liggen begraven op het Belgisch Ereveld op begraafplaats Oostergaarde. Daar vindt zaterdagmorgen in aanwezigheid van onder anderen vertegenwoordigers van de Belgische en de Vlaamse regering een herdenkingsplechtigheid plaats. Hieraan wordt meegewerkt door muziekvereniging Kunst Na Arbeid, het Harderwijker Mannenkoor en Harderwijker stadsdichters. De plechtigheid eindigt met een kranslegging.

Dim van Rhee, voorzitter van het organiserend comité, is blij dat op deze manier een stuk bijna vergeten Harderwijker geschiedenis in de schijnwerpers wordt gezet:

‘Je moet je voorstellen dat Harderwijk toen zo’n 7.000 inwoners had. In het militaire kamp en de twee familiekampen zaten maar liefst 15.000 vluchtelingen. En dat vier jaar lang. Het moet een bijzondere periode geweest zijn voor onze stad. Wie zaterdag naar de activiteiten komt, kan daarmee kennismaken’.

Programma 100 jaar einde Belgenkamp Harderwijk 

Programma 100 jaar Belgenkamp Harderwijk

Meer uit de Agenda Harderwijk